Sherlock vs. Holmes

Vannak ezek a divat témák, (mint pl. idén a Hófehérke) az okosok néha előhúznak valami régit, leporolják, trendi új ruhát kap, és ismét a kiéhezett közönség elé vetik. Így járt kedvenc Baker street-i nyomozónk is, két frontról is támad, láthatjuk moziban, és tévében, de vajon melyik a jobb? Van egyáltalán valami közük Doyle agyszüleményéhez, vagy ez a Holmes már nem az a Holmes?


Elsőnek nézzük a mozit. Csütörtöktől itthon is vetítik Guy Ritchie második Sherlock Holmes filmjét, az Árnyjátékot, és mivel az első rész nagyon tetszett, rohantam is a moziba. Robert Downey Jr.-t imádom, Jude Law meglepően jó Watson volt, nem gondoltam, hogy ezek után el lehet rontani. Pedig sikerült. Tök jó lett volna, ha nem Sherlock Holmes a címe, hanem valami más, mert ennyi erővel én is mondhatom azt, hogy mától hívjatok Sherlock-nak, de ettől még nem leszek én Sherlock. Valami hasonló volt a problémája ennek a filmnek is. Ami az első részben működött, és vicces volt, az itt átfordult túlzásba. Nem tudok röhögni a +Feküdjön le velem, Watson!" megszólalásokon, mikor a két színész között nincs már meg az a kémia, ami az első részben. Állnak egymás mellett hülyén, néha veszekednek, vagy táncolnak, de hiányzik valami a kapcsolatukból, amitől tényleg viccesek lennének ezek a bromance poénok. Kifulladtak a szereplők, minden helyzet erőltetett, idegesítően kiszámíthatóak a megmozdulásaik.
A film leggyengébb pontja viszont mégsem az eddig felsorolt blődség volt, hanem James Moriarty professzor. Jared Harris annyira béna, hogy én éreztem kínosan magam. Annyi élet van benne, mint egy több hetes hullában, és annyira félelmetes, mint egy fogait próbálgató kismacska. Ő lenne a nagy ellenfél? Blackwood félelmetesebb volt az első részben. Azt, hogy Sherlockhoz hasonlóan zseniális elme, azzal próbálták bemutatni, hogy ezek ketten egy erőltetett fináléban fejben sakkoztak. Hát hurrá, ennyit az összetett karakterekről. Azt is elmondhatná valaki, hogy Noomi Rapace-t miért kapták fel ennyire, mert csúnya, és nem is jó színésznő. Megnyerte a legfeleslegesebb szereplő címet, ha vele akarták pótolni az első öt percben kiiktatott Irene Adler-t, akkor nagyon nem jött össze. Sherlock bátyja is megjelenik ebben a részben, és bár nagy reményeket fűztem Stephen Fry-hoz, annyira lealacsonyítja Mycroft figuráját, hogy az max. egy Holmes paródiában lehetne elfogadható. És hát ott van még RDJ és Jude Law...ők se remekelnek. Holmes-ból már hivatalosan is akciósztár vált, a nyomozás megmarad a háttérben, elnyomják a bombák, meg a sok verekedés. 
Egyébként élveztem a filmet, mert látványos, mintha egy hosszú videoklipet néznék, jól van fényképezve, jó a zene, végig pörög, csak Sherlock Holmes-hoz nincs semmi köze, hanem egy kellemes délutáni kikapcsolódást ígérő popcorn film.


A második versenyzőnk a BBC Sherlock sorozata, aminek most januárban startolt a második évada. Ezzel már az elején is sok bajom volt, nézzük sorban: Sherlock-ot a XXI. századba helyezték át (utálom az ilyet), Benedict 'a pasi, aki megerőszakolta a kislányt a Vágy és Vezeklésben' Cumbetbatch a főszereplője, akit mindig nagyon unszimpatikusnak tartottam, Martin 'nagyon unom, hogy mostanában mindenhol ott van, Mr. Zsákos' Freeman játssza Watson-t, akiért szintén nem rajongok. Aztán mégis megnéztem egy vizsgám előtt, mert ki kellett találnom valamit, amit tanulás helyett csinálhatok. Úgy az első tíz perc után hard-core rajongó lettem, mert igaz, hogy más időbe helyezték a szereplőket, de közben hűek maradtak az eredeti Doyle-szellemiséghez. Sherlock pont olyan, mint amilyennek lennie kell, imád nyomozni, utál unatkozni, félelmetesen intelligens, és szerelmes vagyok Benedict Cumberbatch-be. Persze itt is nagy hangsúlyt kap a bromance, de jól adagolják, nem fordul át paródiába, amihez nagyban hozzájárul Freeman flegma hozzáállása, és arckifejezései. Mycroft is nagyon eltalált, az egyetlen problémás szereplő itt is Moriarty, bár az első évadban elég keveset szerepelt, de azzal nem sikerült meggyőznie. Túl ripacs, túl teátrális, bár még így is jobb, mint Jared Harris. Engem ez a feldolgozás sokkal jobban meggyőzött, mint a film, Sherlock-nak pont ilyennek kell lennie.

Ti mit gondoltok? Láttátok valamelyiket? Melyik volt meggyőzőbb? Egyáltalán szeretitek Sherlock Holmes-t?

10 Megjegyzések

  1. Az első Sherlock filmet én is nagyon szerettem, a másodikat is tuti megnézem majd, de akkor felkészülök arra, amit írtál...
    A sorozatról csak sok jót hallottam, de megvallom, én nem vagyok egy nagy Sherlock rajongó, bár lehet, hogy kéne neki könyvben egy esélyt adnom. :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem mindenképp, vagy nézz bele a sorozatba, aztán 20 perc után dönts :) Számomra megalkották a tökéletes Sherlock-ot.

    VálaszTörlés
  3. Én sem láttam egyiket sem még, de "Martin 'nagyon unom, hogy mostanában mindenhol ott van, Mr. Zsákos' Freeman"-t nagyon szeretem, szóval a sorozatot ezért már meg fogom nézni, a mozifilm első része meg tavaly kedvenc volt, most is el akartunk menni a moziba, de a sok hasonló kritika miatt inkább otthon ülős lesz...

    VálaszTörlés
  4. Zenka, neked kötelező a sorozat! imádni fogod!

    VálaszTörlés
  5. ezt a mostani új Holmes-ot még nem láttam, az első rész viszont tetszett, bár semmi holmes-osat nem találtam benne. inkább, mintha valami verne-fantazmagóriát turbóztak volna fel kalandos-izgalmas történetté.

    viszont a BBC-s Holmes az csúcs, nekem is ő Holmes. bár a főszereplőt nehezen szoktam meg, bennem még nagyon él a karvalyorrú Jeremy Brett-féle alakítás, de aztán olyan jól játszik, és a történet is nagyon jó, úgyhogy most már ő is eszembe jut, ha Holmes-ról van szó.

    a Downley Jr. féle új Holmes-t is meg fogom nézni, de őt se, meg a történetet se tudom komolyan venni. izgi, látványos, akciódús, de nem Holmes-os.

    Zenka, szerintem is szeretnéd a sorozatot.:)

    VálaszTörlés
  6. jaja, szerintem is inkább egy steampunk kalandfilm, mint Holmes.
    viszont annak nagyon örülök, hogy neked is tetszik a BBC-s :)) Jeremy Brett mondjuk nekem nem volt igazi Holmes, valahogy ő is teljesen más volt, mint ahogy magamban elképzeltem, Benedict viszont tökély, nekem is már ő az etalon Holmes.

    VálaszTörlés
  7. Akkor jó, hogy tegnap mégse a Sherlockot néztem meg. Pont attól féltem, amit leírtál. De a tetovált lányban még bízom.

    VálaszTörlés
  8. Azért érdemes megnézni, mert szórakoztató, de nem feltétlenül éri meg megvenni a mozijegyet :) A tetovált lányban én is, lehetne már 19.-e.

    VálaszTörlés
  9. Én a sorozat egyik részét láttam, de nagyon meggyőzött. Azóta "Sharlock rajongó" vagyok.

    VálaszTörlés
  10. A sorozat nagyon jó, szerencsére pont akkor szereztem tudomást róla, amikor a 2. évad elkezdődött, de a 3 részes évadokat elég soványnak tartom.
    A filmről meg nagyjából elmondták már a véleményem az előttem szólók. Inkább ilyen steampunkosra sikeredett film lett, de élvezni mindenképpen lehet.

    VálaszTörlés