Válasz és kérdés

Diamanttól és Meseanyutól kaptam egy ilyet, tök jó, köszönöm! Régen volt egy csomó blogok között terjedő díj, aztán mostanában semmi, pedig úgy szerettem őket. Mi lett velük?

A szabályok a következők:
  1. Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról
  2. A jelölő mindegyik kérdésére válaszolni kell
  3. 11 kérdést kell feltenni a jelölteknek
  4. 11 embert meg kell jelölni és linkelni
  5. Nincs visszaadás/visszajelölés
(Ezeket nem fogom betartani, mert amíg nem volt netünk, az elmúlt két napban végigment minden blogon a díj.)

Diamant kérdései:


Ha egy könyvet vihetnél magaddal egy lakatlan szigetre, melyik lenne az?
Ajajj. Utálok kiválasztani egyet, az olyan, mintha hűtlen lennék a többihez. Egyébként meg lehet inkább rumot vinnék arra a lakatlan szigetre.
 
Melyik volt az első könyv amit szerettél?
Andersentől a Hókirálynő. Állandóan azt néztem dián, meg olvastam, de közben iszonyúan féltem is tőle, a szomorúságától és a fájdalmától. Anyukám akkor kezdett gyanakodni, hogy valami nem stimmel a fejemben.

Ha nem tetszett egy regény, el szoktad cserélni?
Nem, cserélni nem. Néha csak úgy odaadok könyveket olyanoknak, akikről tudom, hogy esetleg tetszeni fog nekik, de nem cserélek, meg nem is adom el őket. 
 
Hogy állsz a kölcsönadással? Vannak rossz tapasztalataid?
Egyszer egy könyvemet a kályhán felejtette egy lány, aztán szétégett. Azóta nem adok kölcsön. 

Olvasol még meséket?
Persze, imádom a gyerekirodalmat! Első számú kedvenc továbbra is Andersen, tőle bármikor bármit, aztán szeretem még Puskin meséit, Maurice Sendak-ot, Tove Jansson-t. A szép illusztrációkkal is el lehet bűvölni, Shaun Tan, Jakub Dvorský, Keith Thompson és Gris Grimly dolgait például nagyon szeretem.

Szoktál külföldi blogokat is követni?
Könyveseket nem, nem is nagyon érdekelnek, mert főleg YA könyvekről írnak ott is, én meg azt már kicsit unom. A Guardian, a The New Yorker és a New York Times kritikáit viszont szoktam olvasni.

Legviccesebb keresési kulcsszó, amivel a blogodra találtak?
Hát, inkább kicsit ijesztő volt, a "hogyan csábítsunk el egy tíz éves fiút". Nem is értem, hogyan jött ki rá az én blogom, mikor semmi ilyesmiről nem írtam. Legalábbis remélem.

Ha most bárhol lehetnél, akkor...?
Szerintem pont jó helyen vagyok, köszönöm :) Pár hete költöztünk új lakásba, és van egy barátságos kis erkély, ahol nagyon jó olvasni.

Olvasol idegen nyelvű könyveket is?
Néha, de elég lusta vagyok. Ahhoz, hogy elolvassam nagyon ütős első fejezetekkel kell rendelkeznie, különben repül a sarokba. Az a baj, hogy át kell hozzá kicsit programozni az agyamat, meg bele kell zökkenni, és ehhez nem mindig van türelmem.

Melyik volt az a könyv, aminek megjelenését a legjobban vártad?
Nem tudom...most pl. nagyon várom David Mitchell Cloud Atlas című könyvét, ami majd novemberben jelenik meg, aztán az új Catherynne M. Valentét is, de alapvetően annyira nem mozgatnak meg az új megjelenések.

Mi lesz a következő példány, amire beruházol?
Mióta befejeztem a Gatsby-t, nagyon vágyok a Szépek és átkozottakra Fitzgerald-tól, szép Európás kiadásban, viszont lehet mégsem veszem meg, mert mindjárt itt a névnapom, és remélem valakinek eszébe jutok a családból. Egyébként ritkán veszek könyvet, van elég olvasatlan könyvem itthon.

Meseanyu kérdései:

A rövid hajat szereted vagy a hosszút?
Egyértelműen a rövidet! Volt már nagyonnagyon hosszú és nagyonnagyon rövid hajam is, és igazából mindkettőt szerettem, viszont annyi a bajom a hosszúval, hogy rengetegsok hajam van, és olyankor mintha egy külön organizmus lakna a fejemen, teljesen kezelhetetlen. Most mondjuk épp nő, már a vállamig ér, de csak mert lusta vagyok elmenni fodrászhoz.

A nagy városokat szereted vagy inkább a vidéket?
Egyértelműen a nagy városokat. A központban annyira nem szeretek lakni, meg kell, hogy néha elvonulhassak az emberek elől, de a vidéki csöndtől nagyon be tudok fordulni, meg ott nem is tudok magammal mit kezdeni. A városban az a jó, hogy mindig lehet menni valahova, ha épp olyanom van, mehetek éjjel moziba, a színházban mindig játszanak olyan darabot, ami érdekel, van sok jó koncert, meg kiállítás...stb. Szóval a városi kulturális élet sokkal jobban tetszik.

A tengerparton nyaralnál inkább vagy a hegyekben? 
Hegyekben. Teljesen funkciótlan vagyok a melegben, ilyenkor még egy normális mondatot is kihívás összerakni, úgyhogy nem vonzott soha a tengerparti aszalódás. Elég fehér bőröm van meg sok anyajegyem, amiatt sem szívesen megyek napra. Meg egyébként is, a fehér bőr az arisztokrácia jele :))

Moziba jársz vagy inkább tévézel?
Egyáltalán nem nézek tv-t már évek óta, nincs is itthon, meg feleslegesnek tartom. Moziba akkor megyek, ha olyat játszanak, amire nagyon kíváncsi vagyok, meg ami látványos, mert szerintem akkor éri meg igazán moziban nézni.

A medencét kedveled vagy a természetes vizeket?
Medencét! A természetes vízben mindenféle élőlény lakhat, akik hozzáérnek a lábamhoz. Brrr. Mondjuk medencéből sem szeretem ezeket a strandos medencéket, mert ott van még sok másik ember is, és a testnedveikkel sem akarok érintkezni.

A humoros könyveket kedveled vagy azokat, amik megríkatnak?
Szeretek sírni. Könyveken ritkábban szoktam, inkább filmeken bőgős típus vagyok, viszont ezerszer inkább egy sírós könyv, mint egy vicces. Nem szoktam nevetni az ilyen direktbe viccesnek szánt dolgokon, az én humorérzékem máshogy működik (van, aki szerint nincs is, de ez nem igaz, inkább túl kifinomult :P)

Könyvtárba jársz vagy inkább vásárolsz?
Egyik sem, az itthoni polcról válogatok. A vásárlásról már feljebb írtam, hogy mit gondolok, a könyvtárral meg az a baj, hogy mások is vannak ott (elég antiszociális vagyok), utálok küzdeni a könyvekért, idegesít, ha valami nincs bent.
 
Könyvre költesz többet vagy ruhára?
Könyvet nagyon ritkán veszek, úgyhogy inkább ruhára, bár szerintem már azt sem vettem hónapok óta. Ha viszont így éves bontásban nézzük, akkor egész biztos, hogy ruhára. Elgyengülök a szép ruháktól, viszont ritkán találok olyat, ami tényleg nagyon jó, és meg kell venni. Ha viszont találok, és szerelem első látásra, akkor nem spórolok.

A hagyományos konyhát kedveled vagy az újdonságokat?
Gyengém az olasz konyha, de imádom az újdonságokat is. Mivel vegetáriánus vagyok, próbálok új kajákat kipróbálni, hogy ne mindig ugyanazt egyem. Pár hete csináltam Nitának joghurtban főtt grízgombócot, vaníliás-rózsavizes-kurkumás öntettel, az szerintem elég jól sikerült. A magyar konyha nem igazán kedvez nekem, nem is szeretem a túl zsíros, nehéz ételeket.

Milyen sportot választanál szívesen, ha mindenben tehetséges lennél?
Imádom a balettot, de iszonyú béna vagyok minden mozgásban. Nincs ritmusérzékem, képes vagyok elesni a lábaimban, és ha repül felém egy labda, akkor inkább elfutok az ellenkező irányba. Nem vagyok nagy sportember.

A kutyákat vagy a macskákat kedveled jobban?
Nem akarok senkihez sem hűtlen lenni, de most azt mondanám, hogy a macskákat. Szeretem a kutyákat is, főleg a kicsiket, mert olyan jó illatuk van, viszont semmi nem ér fel azzal, amikor hazamegyek és a cicám rohan, ha meghallja a hangomat, aztán hogy biztosítson a szeretetéről és gondoskodásáról, lelkesen hozza az ablakomba a zsákmányai (madár, vakond, egér...stb).

11 dolog rólam:

1. Elsőre mindenki meglepődik, hogy nem egy komoly, magas, barna hajú, karrierista harmincas nő vagyok. (pedig semmi sem áll tőlem távolabb)
2. Botrányosan lusta vagyok. (erre már mindenki rájöhetett, de hogy érzékeltessem: jelenleg 11 kritika várja, hogy megírjam)
3. Komoly édességfüggőségben szenvedek, egy doboz fagyival simán le lehet venni a lábamról. Az édességnél jobban csak a brokkolit szeretem.
4. Hajlamos vagyok a befordulásra, olyankor elbújok itthon, és napokig nem akarok emberek közé menni.
5. Szerintem a világ legjobb filmje a Vertigo. Vita nincs.
6. Mindennél jobban szeretnék egy gyilkos bálnát, de kicsi a lakás :(
7. Ha újrakezdhetném az életem, kozmológiát tanulnék.
8. Takarítás közben mindig táncolok a seprűvel/porszívóval Beyoncé Single Ladies számára. Csak és kizárólag arra.
9. Ha sok pénzem lenne, vennék egy kastélyt, és minden kutyát befogadnék, mint a 101 kiskutya végén.
10. Félek az idegenektől, nem is nagyon szoktam beszélgetni, ha új embernek mutatnak be, inkább megfigyelek, hogy megéri-e szóba állnom vele.
11. R2-D2-s ébresztőórám van és Darth Vader-es ágyneműhuzatom.

UPDATE!

Kérdések Heninek és Gabinak:

Van guilty pleasure könyved? Ha igen, mi az? (Nekem az Eat, Pray, Love)
Melyik könyv világába lépnél be szívesen?
Tejberizs vagy tejbegríz?
Mi a kedvenc képregényed?
Ha választhatnál egy szuperképességet, mi lenne az?
Szerinted mennyire határozzák meg az embert az olvasmányai?
Félsz valamitől? Pókok, betörők, sötétség, dementorok, a fekete csönd…stb.
Hogy éled túl a kánikulát?
Vannak írói ambícióid?
Van olyan könyv, amit nagyon túlértékeltnek tartasz?
Magyar vagy inkább külföldi irodalom?

7 Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. töltsd ki te is! találjak ki neked kérdéseket?

      Törlés
  2. hát ez eszeveszetten jó dolog! a 8-as és 11-es pontokra pedig meglepődött, de semmiképpen sem megbotránkozott arckifejezéssel válaszoltam : D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hátöö...pedig elég geek vagyok, ezen nem kell meglepődni :D

      Törlés
    2. na jó, jobban belegondolva teljesen elképzelhető : D egyébként ez a kérdezz-felelek dolog nagyon szimpatikus (:

      Törlés
    3. nohát akkor mindjárt írok neked 11 kérdést, aztán tessék válaszolni!

      Törlés