Lisa Lutz: Spellman nyomozóiroda

"Leírhatatlanul kusza arcvonásai olyan benyomást keltettek, mintha az arca különböző emberek arcából készült montázs lenne. Anyám mindig azt mondta, ha elég sokáig nézte az ember, jóképűnek tűnt. Apám pedig mindig hozzátette: egyedül anyád volt olyan kitartó, hogy sokáig nézzen."

Millió éve kívánságlistás volt, és végül óriásmeglepetésként megkaptam szülinapomra a debreceni molyoktól (ezúton is puszi nekik) :) Az volt a terv, hogy csak belepislantok, mert ugye itt vár a Virágzabálók már mióta, aztán végül ott ragadtam Spellmanéknál egy napra és éjszakára. Az első pár oldal után kiült az arcomra egy idétlen vigyor, ami maradt végig; csak az utolsó oldalnál ráncoltam csúnyán a szemöldökömet, hogy márpedig én most azonnal akarom a folytatást!

Isabel Spellman, az öntörvényű, munkamániás magánnyomozó, aki életvitelében egy 18 évesre hasonlít, valójában azonban közelít a harminchoz. Még a szüleivel lakik (nekik is dolgozik), egy pasi se bírja mellette sokáig, és van, hogy elhagyja a cipőjét, az alkoholfogyasztási szokásainak köszönhetően. A családon belül mindenki kattant, nem ritka az egymás utáni nyomozás, zsarolás, és lefizetés. Amikor Isabelnek elege lesz, és ki akar lépni, szülei egy tizenöt éves, eddig megoldatlan ügyet bíznak rá.

Ezt a könyvet kötelezően fel kéne írni depressziós betegeknek, mert garantáltan megugrik tőle az endorfin termelésük. Azonnal elvarázsol a bolond család, akiknél mindig történik valami, és szerintem nincs olyan olvasó, aki ne tudna azonosulni valamelyik Spellman-nal. A stílusért külön dicséret jár, mert azt vártam, hogy majd kapok egy nyávogós szingliregényt, ehelyett azonban nagyon vicces, sokszor öniróniától sem mentes, élvezetes történet lett, olyan egyedi szereplőkkel, akiket nem lehet nem szeretni. A krimi szál mondjuk nem volt túl kidolgozott, és a megoldás is elég banálisra sikerült, de ez megbocsátható, mert (első kötet lévén) inkább a karakterek bemutatása volt fontos, meg persze a hangulat, ami úgy odaszögez a könyvhöz, hogy enni is elfelejtesz.

Rossz hír a végére: állítólag a kiadó nem tervezi a további részek megjelentetését, de angolul elég olcsón meg lehet őket kapni a bookdepository-n.

értékelés: 4,5/5

3 Megjegyzések

  1. Ha tetszett a könyv, akkor szerintem olvasd el Janet Evanovich: Szingli fejvadász sorozatát is, mert hasonló Spellmanhoz. De szerintem sokkal jobb ennél. Nekem az után ez a könyv néhol már erőltetettnek tűnt.

    VálaszTörlés
  2. Gondoltam már rá, csak elijesztett a film trailere :P Meg idegesítő, hogy mindig elkezdik kiadni, aztán abbahagyják, majd elkezdik elölről, csak más desingal.
    Viszont ha jobb, mint a Spellman, lehet belenézek, mert azért titkon érdekel az is :)

    VálaszTörlés
  3. Én a Spellman sorozatot egyszerre olvasom a Szingli fejvadásszal. Persze a Szingli fejvadásznál könnyebbség, hogy az első 4 kötet megvan magyarul is, de már abból is angolul olvasom a következő részt. Szerintem mindkettő egyformán jó, bár a Spellman inkább a fiatalabb korosztálynak szól, márcsak a könnyebb sztori miatt is, a fejvadász pedig már inkább kicsit idősebbeknek.

    VálaszTörlés