Egy csajos este Bangkokban

Fejős Éva ideiglenesen szakított a regényírással, hogy elmondja nekünk, mennyire jó hely Thaiföld. Elizabeth Gilbert Ízek, imák, szerelmek című könyvének megjelenése óta nagy divatja van az egzotikus útinaplóknak - ez gyűrűzött be idén hozzánk is, ugyanis alig pár hónapja jelent meg Steiner Kristóf hasonló koncepcióra épülő regénye, a Hajónaplók, és máris itt van Fejős Évától a Szeretlek, Bangkok.


„Rendhagyó útinapló egy egzotikus világról és a női lélekről.” – hirdeti a reklámszöveg. Valójában annyi történt, hogy az írónő öt hónapra Bangkokba utazott, és ezt örökítette meg új regényében. Már megjelenés előtt ráaggatták a magyar Ízek, imák, szerelmek jelzőt, és bár a szöveg is reflektál Elizabeth Gilbert regényére, aki ahhoz hasonlót vár, sajnos csalódni fog.

Elsősorban női könyvre kell számítani, a nők minden nyűgjével együtt, ám nem romantikus, ahogy első látásra gondolnánk. Olyan, mintha egy feltuningolt Nők Lapját olvasnánk, egymás után jönnek a különböző emberi sorsokról szóló kis cikkek, amiket aztán maga az utazás fog össze egy nagy egésszé. Ez a riportos újságíró stílus tényleg fekszik Fejős Évának, érezni, hogy ebben mozog igazán otthonosan, és valljuk be, sokkal jobban megy neki, mint a regényírás. Nem kell bajlódni a cselekménnyel, hiszen az adott, nem kell érdekes és összetett karaktereket alkotni, se élővé változtatni a gondolatot, csak olvasmányosan leírni, amit lát és hall. 


 Amikor a Bangkok, tranzit-ról írtam kritikát, pont azt nehezményeztem, hogy Fejős mintha nem tudna mit kezdeni a keleti várossal, az egzotikumok megjelenítése kimerült a szereplők állandó kurvázásában. Akkor hiányzott a város lelke, most viszont beszivárgott valami (nem sok) a Bangkok „feelingből” és a kurvák is sokkal ritkábban kerültek említésre.

Amire azonban mindenképpen szükség lett volna, egy véreskezű szerkesztő, ugyanis tele van rosszul tagolt mondatokkal, rosszul ragozott szavakkal, felesleges, és rosszul elhelyezett bekezdésekkel és egy halom nyelvtani hibával, amik nagyon zavaróan hatnak. A celebpletykákat is jó lett volna hanyagolni, az, hogy hol nyaralt Michael Jackson meg Elizabeth Taylor inkább illik a Story magazinba.

Talán az a legnagyobb baj ezzel a könyvvel, hogy ilyen formában semmi szükség rá. Sokkal jobb, mint Fejős bármelyik regénye (mivel nem regény), de például a rengeteg szerkesztési baki is azt az érzetet erősíti, mintha tényleg egy naplót olvasnánk. Felmerült bennem, hogy ha például blogformában létezne ez a sztori, nem lenne vele semmi gond, de könyvként nem állja meg a helyét (főleg úgy nem, hogy az utolsó száz oldal szinte csak más regényekből származó kedvcsinálókból áll).

Egy délutános, nem túl megterhelő, könnyű nyári olvasmány, az egyetlen emlékezetes rész benne a bangkoki plasztikai sebészetről szóló fejezet, ám már azt is olvashattuk korábban a Nők Lapjában. A Fejős Éva rajongók természetesen ezt is imádni fogják, de akár azok is elolvashatják, akik nem szeretik az írónő regényeit, mert egészen más stílusú könyv, és nem okoz maradandó károsodást.

Fejős Éva: Szeretlek, Bangkok
Ulpius-ház, 2012
284 oldal, 3499 Ft

(Megjelent a Campus Online-on)

0 Megjegyzések