Karácsonyi manók lepték el a blogot

Már jól benne járunk az adventben, mindenkinek a legégetőbb kérdések között van, hogy kinek milyen ajándékokat vegyen. Bonyolítja a helyzetet, ha gyerekeknek is kell vásárolni, ezért is találtam ki, hogy megkérek pár tizenhárom évest, írjanak a kedvenc könyveikről ajánlót, ami aztán felkerül a blogra, és talán segíti a tanácstalan ajándékvadász felnőtteket. Remélem, lesz majd, aki tőlük merít ötletet :)

 
Mary Hooper: Édességek kicsiny boltja
Én az Édességek kicsiny boltját ajánlom nektek. Hannahról, egy vidéki lányról szól, aki a nővéréhez kerül Londonba. Hamarosan azonban kitör a pestisjárvány, hiszen 1665-ben vagyunk. A lányoknak menekülniük kell a lezárt városból…. Ha elolvasod, kiderül, sikerül-e nekik ez a lehetetlen vállalkozás. Azoknak ajánlom, akik szeretik az izgalmas és romantikus könyveket, szóval inkább lányoknak. Nekem azért is tetszett, mert sokat lehetett tanulni belőle a korabeli Angliáról. (Anna, 13 éves) 



Mary Hooper:  Szirmok a hamuban
Ez a könyv az Édességek kicsiny boltjának a folytatása. Egy lányról szól, aki visszatér a pestis sújtotta Londonba.  Azt hiszi, minden rendben lesz, ám még alig pár napja van ott, amikor kitör a nagy tűzvész. Közben az is kiderül, hogy szerelmét elvitte a halottszállító kocsi……  Hogy lehet túlélni egy újabb csapást? Sok izgalom vár azokra, akik belevetik magukat a könyvbe. Inkább lányoknak ajánlom, nekem nagyon tetszett. (Bori, 13 éves)   



James Rollins: Jégbörtön
Ez a könyv a valóságból indul. Úgy kezdődik, hogy egy fegyvertelen amerikai tengeralattjáró újfajta szonárral a sarki jeget kutatja. Egyszercsak egy jéghegyre bukkannak, amit több ezer évesre becsülnek. A rétegek kutatása közben észreveszik, hogy ez egy 50 éve elhagyott jégbázis, méghozzá orosz. Mikor belülről megnézik, mindent rendben találnak, a generátorok az első próbálkozásra elindulnak.  Az események három külön helyszínen indulnak, a könyv közepénél összeérnek. Megjönnek az oroszok, folyik a harc a bázisért. Az amerikaiak megpróbálják kideríteni, mért hagyták el annak idején az oroszok a bázist, és közben szörnyű titkokra bukkannak. Nekem nagyon tetszett, mert olyan jövőben használatos dolgok vannak benne, amiket ma még csak a titkosügynökök használnak.  Amellett hogy érdekes és izgalmas, még vicces is. Fiúk, ez nektek szól! (Sebastian, 13 éves)

Michael Ende: Momo
Nekem az eddig olvasott könyvek közül ez tetszett a legjobban. Korombelieknek ajánlom, még a fiúknak is, bár egy aranyos kislányról szól, Momóról. Neki kell megmentenie a világot. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan száll szembe egyedül az időtolvajokkal, hajrá, vegyétek ki a könyvtárból és olvassátok el a könyvet!  Garantáltan jól szórakoztok majd! És hogy sikerül-e visszalopnia az emberek idejét? Neked vajon van elég időd….?   (Viki, 13 éves)



J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura
Ez a könyv nagyon-nagyon jó! Olyan lényekről szól, akik nem léteznek a valóságban, de az író úgy írja le, hogy teljesen valóságosnak tűnnek. Ahogy olvastam, magam előtt láttam a képeket! Teljesen magával ragadott, annyira izgalmas, tele bánattal, örömmel, keserűséggel és bátorsággal. Három kötetből áll, mindegyik legalább 500 oldalas, sokan ezért bele sem kezdenek. De ha a kezedbe kerül, meglátod, le sem tudod majd tenni! Ajánlom azoknak, akik nemcsak az izgalmas, de az érzelemdús történeteket is szeretik. Meglátod, ha eddig nem is szerettél olvasni, akkor is tetszeni fog, sőt még az olvasást is meg fogod szeretni! (Mónika, 14)


Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Én ezt a könyvet ajánlom mindenkinek, aki szereti a varázslatot és a kalandokat. A könyv nagyon vicces és szórakoztató, nekem ez az első könyv, ami úgy igazán tetszett. Egy fiúról szól, aki ha elalszik, egy álomvilágban találja magát. Ez egy darabig jó, ám egyszer csak eltűnik a szépség és a jóság. A fiúnak álmában van egy kölyökfarkasa is, aki mindenben követi, bár Gergő ennek nem örül. A fiúra nem kis feladat vár, megmenteni a révülők világát az összeomlástól.  Ha elalszol, tovább álmodhatod Gergő történetét! Ha pedig elolvasod ezt a részt, ne búsulj, van folytatása is! (Tomi, 13)


Lynne Reid Banks: Aurelia
Ez a könyv két tigrisről, egy lányról és a tigrisek idomárjáról szól.  A tigrisekkel, akik testvérek, mindenféle kalandos esemény történik. A történet az ókori Rómában játszódik, ahol Aurelia a császár lánya, ezért még saját tigrise is lehet! Nagyon ajánlom azoknak, akik az izgalmas, romantikus könyveket szeretik. A könyv, bár több mint 100 oldalas, magával ragadó, így gyorsan ki lehet olvasni. Ha nem érdekel a romantika, akkor se keseredj el, mert van benne cirkuszi vérengzés is és még sok más érdekfeszítő történet.  (Vercsi, 13)

7 Megjegyzések

  1. köszi :) próbáltam valami olyat kitalálni, ami még máshol nem volt :D

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon tetszett:)))
    Milyen érdekesen írnak a kicsik ajánlót:)

    VálaszTörlés
  3. :-))
    Milyen ötletes ajánló! Hát ezt nem lehet nem imádni :-))

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom a többiekhez. Pont azon gondolkodom, hogy milyen érdekes, hogy mindkét Hoopert, Aureliát, és a Király visszatért is mind 13 évesen olvastam.

    VálaszTörlés
  5. De jó :D Akkor ezek tényleg igazi 13 évesen olvasós könyvek :))

    VálaszTörlés