Downton fogságában


Hiába minden ellenállás, megszállott Downton Abbey rajongó lettem. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttem pár könyvet, amik hangulatban kapcsolódnak hozzá, ugyanis ez az, ami a legjobb ebben a sorozatban Olyanoknak ajánlom, akiket érdekel a XX. század első fele, a társadalmi változások, politika, a brit arisztokrácia és annak hanyatlása, és az első világháború. Mindez persze nagy adag drámával, romantikával, és még több ötórai teával fűszerezve, ahogy azt az angoloknál kell.

Evelyn Waugh: Brideshead Revisited (Utolsó látogatás)
Itthon méltatlanul ismeretlen maradt ez az Angliában klasszikusnak számító könyv, amit egyébként imádok. Egy tiltott szerelem és az ártatlanság elvesztése a második világháború előtti Angliában. 1925, Oxford. A jóképű Charles Ryder, középosztálybeli diák összebarátkozik a lángoló és nagyvilági életet élő Sebastiannal, Lord és Lady Marchmain fiával, aki meghívja a fiatalembert lenyűgöző családi kastélyukba, Bridesheadbe. Új környezete elvarázsolja, Sebastian gyönyörű húga, Julia pedig elcsavarja a fejét. Miközben érzelmileg egyre jobban kötődik a testvérpárhoz - Sebastian a legjobb barátja, Julia a szeretője - Charles minden egyes látogatásakor új és új felállás lesz érvényes a hármójuk kapcsolatában, amelynek legfőbb okozója a zsarnoki természettel és buzgó katolikus vakhittel megáldott anya személye. Pár éve nagyon jó film is készült belőle Emma Thompson és Ben Whishaw főszereplésével, amit szintén kötelező néznivaló. 

Sebastian Faulks: Birdsong
1910-ben a fiatal angol Stephen Wraysford a franciaországi Picardy-ba utazik tanulni. Szenvedélyes szerelmi afférba keveredik vendéglátója feleségével, ami aztán örökre megváltoztatja az életét. Évekkel később az első világháború kitörése után megkeseredett katonaként tér vissza Picardy-ba. Megjárta a háború legvéresebb összecsapásait, a marne-i csatát, a verduni vérszivattyút és a somme-i ütközetet, mégis megmenekült. A megélt szörnyűségek ellenére próbál reményt és értelmet találni ebben az elátkozott világban. A regény másik szála hatvan évvel a háború után játszódik, Stephen unokája egy haldoklónak tett ígéretet teljesít. 
Ebből két részes BBC sorozat készült, szintén érdemes megnézni. Remélhetőleg itthon is megjelenik majd a Birdsong, Faulks két másik könyve, az Emberi nyomok és Az ördög táncba visz az Alexandra Kiadónál vannak.

The Countess of Carnarvon: Lady Almina and the Real Downton Abbey
A Highclere kastély igaz története (itt forgatták a Downton Abbey-t), és a fő inspirációforrás a sorozathoz. Lady Fiona Carnarvon-t, Highclere úrnőjét lenyűgözte a kastély gazdag története, és az évszázadokon át ott élt különleges emberek sorsa. Különösen egy ember volt rá nagy hatással, Lady Almina, Carnarvon ötödik grófnője. Almina a híres bankár, Alfred de Rothschild házasságon kívül született lánya volt, akit aztán -szemtelenül nagy hozomány kíséretében- tizenkilenc évesen hozzáadtak Carnavron ötödik grófjához. Kezdetben az életük bálokból és udvari látogatásokból állt, aztán közbeszólt a történelem, és megváltoztatta a nyugodt vidéki életet. A háború során Almina mindenképp tenni akart valamit, segíteni a hazatérőket, ezért lábadozó kórházzá alakította a kastélyt. 
Isobel Crowley alakját Almináról mintázták a Downton Abbey készítői.

David Cannadine: The Decline and Fall of the British Aristocracy
Az 1870-es években a brit arisztokrácia a Föld legszerencsésebbjének mondhatta magát: az egyik leghatalmasabb birodalmat mondhatták magukénak, fejlettek voltak, és hatalmas vagyonnal rendelkeztek. Az 1930-as évek végére elvesztettek nem csak egy generációnyi fiatalt az első világháborúban, hanem politikai jelentőségüket, presztízsüket és pénzük legnagyobb részét.
Ez a tanulmánykötet dokumentumok, levelek, tények és statisztikák gazdag gyűjteménye, a brit arisztokrata társadalom drámai hanyatlásának krónikája, egészen a második világháború végéig. Cannadine az egyszerű olvasó nyakába túl sok adatot zúdít, de kutatóknak, diákoknak vagy a brit társadalom elvakult rajongóinak érdekes olvasmány lehet.


Jessica Fellowes: The World of Downton Abbey
Így nézegetve nagyon igényes, szép könyvről van szó. A sorozatból vett illusztrációk díszítik, kiegészítve olyan érdekességekkel, mint például a korabeli ruhák vázlatrajzai. (Nekem ilyen külön perverzióm a 10-es, 20-as évek divatja, úgyhogy ez igenis fontos.) A képek ellenére nem csak a sorozatról van benne szó, hanem rengeteg századelőről szóló információt is találunk, ami segít jobban megismerni a kort. Főként arról szól, hogyan éltek akkoriban az emberek, de nem korlátozódik csak az arisztokráciára, hanem belepillanthatunk a cselédek mindennapjaiba is. 

3 Megjegyzések

  1. Szia! Egy olyan kérdésem lenne hozzád, hogy esetleg tudod e, hogy a Downton Abbey-ről szóló könyvet hol tudnám letölteni vagy elolvasni. Nagyon érdekelne. Előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia, azt nem tudom, hol tudnád letölteni, de a bookdepository.com-on meg tudod rendelni, és ingyen házhoz szállítják.

      Törlés