10 dolog, amivel megkönnyítheted az életedet az új évben


Kicsit csalok, mert mára egy könyves kritikát terveztem felrakni, de mivel év eleje van, és nagyon rá vagyok állva agyban a rendszerezésre, újrakezdésre, ezért összeírtam nektek, hogy én miket csinálok meg minden januárban, és milyen szokásokat vezettem be az életembe az elmúlt egy évben, amik kicsit megkönnyítik a napjaimat.
(A  fenti képet Szegfű Lili készítette, a többi a sajátom)

Iratkozz le!
Mennyi hírlevelet kapsz egy nap? Azok közül mennyit olvasol el? Nézd át a bejövő promóciós emailjeidet, és iratkozz le azoknak a cégeknek az üzeneteiről, akiktől egyet sem nyitottál meg az elmúlt egy hétben. Kevesebb lesz a szemét az emailjeid között, és legalább nem ösztönöznek vásárlásra minden egyes alkalommal amikor megnyitod a leveleidet.

Kövesd ki!
Nézd át, kiket követsz youtube-on és instán! Megnéztél mostanában tőlük bármilyen videót? Volt valami érdekes posztjuk, amin nem csak átgörgettél? Ha nem, akkor kövesd ki nyugodtan, nem fog hiányozni! Úgy érzed, hogy sosem lehetsz olyan, mint ők? Nem vagy olyan vékony, mint aki azért kapja a fizetését, hogy jól nézzen ki a teste? Esetleg depressziós leszel attól, hogy nem tudod megvenni azt a cuccot, amit éppen kinéztél egy haul videóban, ahol a fizetésed kétszeresét vásárolta el valaki? Tanulsz belőlük bármit, van hozzáadott értéke az életedhez annak, hogy megnézed mások egy hónap alatt hány tusfürdőt használtak el? Biztos szükséged van arra, hogy ezeket nézd, vagy csak szereted magadat nyomasztani? Ha inkább az utóbbi, akkor kövesd ki ezeket az embereket, és a felszabadult idődben inkább olvass egy jó könyvet.

Szabadulj meg a kényelmetlen ruháktól!
Tartogatod, hogy majd egyszer biztos jó lesz? Kevésbé fog szorítani derékban, ha már nyúlt egy kicsit? Ja, de ahhoz hordani is kéne… Iszonyú kényelmetlen, de drága volt és nincs szíved megválni tőle? Jó nézegetni, de felvenni már kevésbé? Ne szívasd magad feleslegesen, ezek a ruhák/cipők csak foglalják nálad a helyet. Add oda őket valakinek, vagy tedd fel egy eladós oldalra. Keress egy rokont/barátnőt, aki majd rongyosra hordja őket. Ha már megválsz ezektől a ruháktól, akár a ruhavásárlási szokásaidat is átgondolhatod, vagy kipróbálhatod a kapszula ruhatárat. (Ehhez mindenképp lesz ilyen ’how to’ poszt később.)

Készíts vásárlási szabályokat!
Nézd át a ruhatáradat, és írd fel, mi az, amire szükséged lenne! Például most, hogy jön a tavasz, gondold át, hogy tavaly tavasszal volt-e valami, ami hiányzott? Vagy tönkrement valami cipőd/ruhád, amit le kell cserélni? Utána ha esetleg betévednél egy ruhaüzletbe, tartsd magad a listádhoz! Ne kóborolj a virágos ingek körül, mikor tudod, hogy szandálra lenne szükséged. Ha ezt sikerül betartani, sokkal több pénzed marad a hónap végén, és legalább a világ szemétkupacát se növeled vele. Én például minden évszak végén leírom magamnak a kis füzetembe, hogy miket hordtam sokat, mit egyáltalán nem, vagy mi az, ami nagyon hiányzott (ha volt ilyen), így például már most tudom, hogy nyár elején szeretnék venni egy fekete lennadrágot.

Hagyj el valamit a sminkrutinodból!
Ez bármi lehet a szemöldökzselétől kezdve a pirosítóig, te fogsz meglepődni legjobban, hogy mennyire nem fog hiányozni. Nekem tavaly nagyot dobott a reggeli készülődésemen, mert végre sikerült annyira rendbe raknom az arcomat, hogy nem kell alapozót hordanom, amire utoljára általános iskola alsó tagozatban volt példa. De végre megszabadultam a szemöldökceruzától is. Anyagilag is jobban jársz, és kevésbé lesz rohanós a reggeled.

Tegyél rendet a számítógépeden!
Ebben sajnos bűnös vagyok, állandóan próbálkozom, de sose sikerül (mondjuk tegyük hozzá, hogy nekem a munkáim is a számítógépen vannak, és mindig a sírógörcs kerülget, amikor a munkamappáimban lévő káoszt meglátom). Te azért töröld azokat a filmeket, amiket több mint egy éve nem néztél meg, mert csak foglalják a helyet. Ugyanúgy, ahogy az ömlesztve lementett képek, a rengeteg mp3, amikre már rá se nézel, mióta van Spotify, és a fotók a nyaralásról, amiken sehogy sem sikerült belőni a fókuszt.

Szortírozd a könyveidet!
Vajon mennyire istenkáromlás egy ex-könyves blogon ilyet írni? Nyugodtan szortírozz a könyveid között, nem leszel attól se műveltebb se jobb ember, ha ott sorakozik a polcodon a Világirodalom remekei és a Végtelen tréfa, de már attól elkap a gyomorgörcs, ha csak rájuk nézel. Vagy amikor tudatosul benned, mennyi könyvet vásároltál össze előző évben, és azok közül mennyit olvastál el. Vajon ebben az évben elolvasod őket, vagy vásárolsz inkább tovább, és majd lesz elég olvasnivalód, mire eljutsz a nyugdíjig? Lehet csak az én személyes zakkanásom, hogy nem értem a könyvhalmozást (sok hely, sok pénz, sok porfogó), a könyv haulokat és a könyvkupacok mutogatását. Érdemes az év elején belőni egy számot magadnak, hogy annál több könyvet nem veszel. Nálam ez idén 10 lesz, amit már tavaly sem léptem át, és teljesen jól elvagyok vele. Ha nem tudod, hogy hova vidd a felesleges könyveket (hiszen senki nem akarja őket a kukába dobni, én sem), idősotthonok, hajléktalanszállók, börtönök és néha kórházak is szívesen fogadják őket.
És ha már szortírozás: nézd át az e-olvasódat és töröld le a már elolvasott könyveket!

Napi 5 perc takarítás/rendrakás!
Tényleg nem kell rá többet szánni, de sokkal sokkal jobb úgy felkelni másnap, hogy nem egy mocskos konyhában csinálod meg a kávédat és a ruháidat sem a lakás különböző pontjairól kell levadászni. Mosogass el (vagy pakold el a már elmosott edényeket) vagy töröld le a konyhapultot, már sokat tettél azért, hogy kicsit rendezettebb környezetben kezdd a következő napot.  

Pakold ki AZT a szekrényt!
Szerintem mindenkinél megvan az a bizonyos szekrény/fiók/doboz/garázs/stb, amik fekete lyukként nyelnek el mindent. Ha van valami cuccod, amivel nem akarsz foglalkozni, de még gondolkozni sem azon, hogy mi legyen a sorsa, ebben a tárolóban köt ki. Ez egy tökéletes alkalom arra, hogy szembenézz az eltemetett tárgyakkal, takarítsd ki, rakj rendet, és csak azokat tarts meg, amikre tényleg szükséged van. Ha teljesen kiürül ez a helyiség/szekrény/doboz, próbáld meg következő januárig nem telepakolni.

Ne vegyél több egészségtelen kaját!
Valószínűleg így is fogsz enni ilyesmiket, amikor például vendégségbe mész, de a saját bevásárlásaid alkalmával vegyél erőt magadon, és ne rakd be azt a chipset/csokit/kekszet a kosárba. A testednek nincs rá szüksége, az agyadat pedig próbáld kielégíteni mással. 

Ha van kedvetek, írjátok meg kommentben, ti hogy kezditek az új évet! A jövőben tervezek írni több ilyen rendszerezős/szelektálós bejegyzést, mert próbálok jóval minimalistább életet élni, jobban felismerni, hogy miért és mit vásárolunk. Remélem nem bánjátok. 

0 Megjegyzések